Europese regelgeving Drones van start gegaan

Gepubliceerd op 31 december 2020 om 00:00

Vanaf 31 december 2020 gelden in de Europese Unie voor alle dronevliegers dezelfde regels. Dat geeft duidelijkheid en maakt het makkelijker om met een drone in de EU te vliegen.

De nieuwe regelgeving moet het luchtruim veilig houden en meer ruimte creëren voor innovatieve toepassingen met drones die verschillende werkzaamheden ondersteunen, denk aan inspecties van bijvoorbeeld dijken, verkeersmanagement, het gebruik door media en toepassingen in de landbouw. Mensen die met een drone vliegen die zwaarder is dan 250 gram of een lichtere drone met een camera moeten zich vanaf 31 december verplicht registreren bij de RDW. Is de drone zwaarder dan 250 gram dan moet er ook een vliegbewijs worden gehaald. Dit geldt ook voor mensen die een drone alleen recreatief gebruiken.

 

Wat houd dit in voor dronevliegers met een SwellPro?

De Spry+ weegt 632 gram en de Splashdrone 3+ weegt 2008 gram, hierdoor vallen beide modellen in de subcategorie A3. 'Vluchten met een laag risico'. Wil je dichter bij mensen vliegen? Dan heb je een subcategorie A2 bewijs nodig.

Voor drones tot maximaal 25 kilo gelden de algemene regels voor vluchten met een laag risico. Voor de piloot gelden de algemene regels voor en tijdens het vliegen.
Daarnaast:

  • vliegt de piloot alleen in gebieden waar geen mensen zijn;
  • houdt de piloot minimaal 150 meter afstand van woon-, handels-, industrie- of recreatiezones.

 

Hoe registreer ik mijzelf als dronevlieger?

  1. Ga naar www.rdw.nl/drones en lees de stappen welke nodig zijn zorgvuldig door
  2. Kies een erkende vliegschool op de website van rijksoverheid    
  3. Volg de online cursus, na het behalen hiervan krijgt u vanuit dezelfde instantie een link om uw dronebewijs te downloaden
  4. Vraag nu een exploitantnummer voor uw drone aan om te mogen vliegen aan via de website www.rdw.nl/drones de kosten hiervan zijn 23,00
  5. U krijgt nu per email een exploitantennummer toegestuurd, plak deze op de drone en u bent klaar om te vliegen!

 

Bronnen: www.rdw.nl  en www.rijksoverheid.nl 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.